Türkiye bal üretiminde dünya birinciliğini hedefliyor

Ziya Şahin: Türkiye’de Bal Üretiminde Son Durum

Ziya Şahin, katıldığı bir toplantıda AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de 2024 yılının çam balı üretimi açısından oldukça üretken geçtiğini belirtti.

Türkiye’nin yıllık ortalama 25 ila 35 bin ton arası çam balı ürettiğini aktaran Şahin, 2024 yılında bu miktarlara ulaşıldığını dile getirdi.

Şahin, çiçek balı üretiminde yaşanan zorluklara da değinerek, “Türkiye hem çam balı hem de son yıllarda çiçek balı satan bir ülke konumundadır. Her iki alanda da dünya liderliğini hedefliyoruz. Ancak, iç piyasadaki fiyatlar ile dış piyasadakiler birbiriyle örtüşmüyor. Pazar konusunda ciddi zorluklar yaşıyoruz ve bu zorlukların temel sebebi maliyetlerdir” şeklinde konuştu.

Geçen yıl bir kilogram balın maliyetinin 261 lira olduğuna dikkat çeken Şahin, arıcıların yılda 20 bin kilometre yol kat ettiğini ve bu nedenle besleme ürünleri ile mazot desteğinin kritik önem taşıdığını vurguladı.

“Yıllık ortalama 105 ila 115 bin ton üretim potansiyeli var”

Arıcılığın olmaması durumunda tarım ve meyveciliğin de olamayacağını belirten Şahin, “Üretim ve kalite açısından dünya çapında önde bir konumdayız. Türkiye’de yıllık ortalama 105 ila 115 bin ton bal üretme potansiyelimiz bulunmaktadır. 2024 yılı rakamları henüz netleşmemiş olsa da, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak 65 ila 75 bin ton arasında bal üretimi bekliyoruz. Şu anda 5 ila 10 bin ton üzerinde petek balı ihraç edebilecek kapasitemiz var. Çam balı alanında da uzun süredir ortalama 15 ila 20 bin ton çam balı sattık” şeklinde konuştu.

Devlet desteklerinin her geçen yıl arttığına dikkat çeken Şahin, özellikle sahte ürünler konusunda önemli laboratuvar çalışmalarının yapıldığını ve 2025 yılı sonunda bu ürünlerin ticaretten kaldırılacağını vurguladı.

“Kovan sayısında yüzde 15 ila 20 artış var”

Türkiye’de kovan sayısında büyük bir artış gözlendiğini belirten Şahin, “Son yıllarda kovan sayılarımızda yüzde 15 ila 20 arasında bir artış yaşandı. Şu anda ülkemizde 9 milyon 300 bin kovan bulunmaktadır. Bu oldukça büyük bir rakamdır. Dünya çapında bir ölçekte baktığımızda, kilometrekare başına en fazla kovan düşen ülke Türkiye’dir. Dünya genelinde 0,8 kovan düşerken, ülkemizde 9 ila 10 kovan arasında değişmektedir. Ancak, kovan sayımız yeterli olmasına rağmen, uygun alanlarımız yetersizdir. Bal üretim alanlarının geliştirilmesi ve korunması gerekmektedir. Arı sayısı ve bal üretimi açısından Çin’den sonra dünya genelinde ikinci sıradayız. Hedefimiz birinci sıraya yükselmektir. Türkiye, dünyanın en kaliteli ballarını üreten bir ülkedir. Bu durumu kongrelerde ve yarışmalarda açıkça görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Ticaret Bakanlığı’ndan Erçimsan Holding Genel Kurulu hakkındaki iddialara yanıt

Ticaret Bakanlığı’ndan, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığının azlık pay sahibi olduğu Erçimsan Holding Anonim Şirketinin genel kurul süreci hakkında, İç Ticaret Genel Müdürlüğünü itham eden iddialara ilişkin açıklama yapıldı.

Başvurmayanın parası yanacak! Yarın akşama kadar süresi var

10 yıldır işlem yapılmayan banka hesaplarındaki bakiyeler, mevzuat gereği Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilecek. Bankalar, listede adı geçen kişileri son başvuru tarihine kadar şubelerine bekliyor. Yarın son saate kadar başvurmayanın …

Küresel piyasalarda jeopolitik gerilim endişesi; karışık seyrediyor

Küresel piyasalarda jeopolitik gerilim endişesi; karışık seyrediyor

ABD ekonomisi bugüne kadar böylesini görmedi: Bu şok bütün dünyayı sarsabilir

Dünyanın en büyük iki ekonomisinden birine sahip olan ABD, 12 Haziran Perşembe günü 22 milyar dolarlık 30 yıllık tahvil ihalesine çıkacak. Artan borç yükü ve kredi notu baskısı altında yapılacak ihale, küresel yatırımcıların ABD ekonomisi hakkında yönelimlerini belirleyecek.

Yayımlanan veriler Bakan Şimşek’le çelişti: ‘Güçlü program’ dedi ama…

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘son iki yıldır güçlü bir program uyguluyoruz’ açıklamasına rağmen yurttaşın alım gücü düşmeye devam ediyor. DİSK-AR’ın açıkladığı verilere göre enflasyonun etkisiyle temel ihtiyaçlara ulaşmak her geçen gün daha da zorlaşıyor.

Estonya’nın dış ticaret açığı daraldı

Estonya’nın dış ticaret açığı, 2025 Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla daralarak 332 milyon euroya geriledi. Açığın azalmasında ihracatın ithalattan hızlı artması etkili oldu. Estonya İstatistik Kurumu’na göre ihracat yıllık bazda yüzde 3 …