Trump geldi güven gitti: Tüketicinin güveni 2022Den bu yana en düşük seviyede

Michigan Üniversitesi Tarafından Yapılan Araştırmaya Göre Tüketici Güven Endeksi Nisan Ayında Düştü

Michigan Üniversitesi tarafından Amerikalı tüketicilerin eğilimleri doğrultusunda hazırlanan tüketici güven endeksi, nisan ayına ilişkin öncü verileri açıkladı.

Verilere göre, tüketici güven endeksi nisanda geçen aya kıyasla 6,2 puan azalarak 50,8 seviyesine geriledi ve Haziran 2022’den beri en düşük seviyeyi gördü.

Beklentilerin altında kalan bu veri, piyasaların bu dönem için 54 değerini tahmin ettiği tüketici güven endeksinin mart ayında 57 seviyesinde bulunduğunu gösterdi.

Amerikalıların şu anki finansal koşullara ilişkin değerlendirmesini yapan mevcut ekonomik koşullar endeksi nisanda aylık bazda 7,3 puan azalarak 56,5’e geriledi.

Tüketici beklentilerini yansıtan uzun vadeli tüketici beklentileri endeksi de aynı dönemde 5,4 puan azalarak 47,2 değerine indi.

Enflasyonda Yükseliş Beklentisi Artıyor

Nisan ayında tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi yüzde 5’ten yüzde 6,7’ye yükselerek 1981 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Kısa vadeli enflasyon beklentisinin art arda 4 ayda 0,5 puan veya üzerinde artması dikkat çekici bir durum olarak karşımıza çıktı.

Uzun vadeli enflasyon beklentisi de yüzde 4,1’den yüzde 4,4’e yükselirken, 1991 yılından bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

“Trump’ın Başlattığı Ticaret Savaşı Güveni Düşürdü”

Tüketici güven endeksiyle ilgili açıklamalarda bulunan Tüketici Anketleri Direktörü Joanne Hsu, tüketici güveninin dört aydır üst üste düşüş gösterdiğini belirtti.

Ticaret savaşı konusundaki endişelerin artmasıyla birlikte tüketici güveninin geçen yılın sonundan bu yana yüzde 30’dan fazla gerilediğine dikkat çeken Hsu, tüketicilerin resesyon riskini artıran pek çok uyarı işareti verdiğini vurguladı.

Hsu, iş koşulları, kişisel mali durum, gelirler, enflasyon ve iş gücü piyasalarına dair beklentilerin bu ay kötüleşmeye devam ettiğini belirtti.

Gelecek yıl işsizlik oranının artmasını bekleyen tüketicilerin sayısının beşinci ay üst üste arttığına dikkat çeken Hsu, nisan ayında 2009 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını ifade etti.

Hsu, tüketici görüşlerinin 9 Nisan’daki tarife açıklamaları öncesinde toplandığını belirtti.

Related Posts

Trump’ın Brezilya tarifesi kahveye hasret bırakacak

ABD Başkanı Donald Trump, tüm dünyayı tehdit ettiği ek gümrük vergisi tarifesini bu sefer de Brezilya için kullandı.

Küresel sistemde dolarsızlaşma hız kazanıyor

ABD’nin ticaret ve gümrük politikaları, doların küresel rezerv para konumunu zayıflatırken, dolarsızlaşma ivme kazanıyor ve küresel döviz sistemine ilişkin yeni bir düzen arayışı belirgin hale geliyor.

Mavi Vatan’a Türk imzası: 200 asker, 2 helikopter ve 41 bin beygir güçle yola çıkıyor

Adını, kahramanlık destanlarının yazıldığı Çanakkale topraklarından alan TCG Gelibolu (F-493), teknik kapasitesi, yerli savunma sistemleriyle güçlendirilmiş altyapısı ve 200 kişilik mürettebatıyla Türk donanmasının en güçlü unsurlarından biri olarak …

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

Yurt dışından alışverişte yeni dönem! Artık her ürünün bir muhatabı olacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ticarette yapay zeka destekli denetim sistemine geçileceğini ve Türkiye’ye satış yapan yabancı sitelere yerli temsilci zorunluluğu getirildiğini açıkladı.

Türkler parasını nasıl saklıyor? Hollandalı dev banka tek tek analiz etti

ING Türkiye’nin 2025 1. çeyrek Tasarruf Eğilimleri Araştırması’na göre, her iki kişiden biri tasarruf yapıyor. Yastık altı birikim yine ilk sırada; gençlerde düşüş, uzun vadede getiri beklentisi yükselişte