İthalat yeterli olmadı: Et fiyatlarındaki artış durdurulamıyor!

Kuzu ve Dana Etine Büyük Zam!

Ramazan ayı boyunca et fiyatlarındaki yükselişi önlemek amacıyla ithalat, fiyat sabitleme ve çeşitli kampanyalar düzenlendi. Bu süreçte kasaplarda fiyat etiketleri sürekli olarak güncellendi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin raporuna göre, bazı marketlerin fiyatları sabitlemesine rağmen, ramazan ayında kuzu etinin kilogram fiyatı %8.5 artarak 855 liraya yükseldi. Dana eti ise kilogram başına %7.4 artışla 692 liraya ulaştı. 2024 Mart ayında dana etinin kilosu 517 lira iken kuzu eti 638 liraydı. Bu durumda, geçen bir yıl içinde dana etinin fiyatında %33.8, kuzu etinde ise %34 bir artış yaşandı.

Hayvan İthalatında Büyük Artış!

Et fiyatlarının kontrol altına alınabilmesi için hayvan ithalatı teşvik edildi ve bu alanda rekor artışlar gerçekleşti. Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, Türkiye’de ithal damızlık et miktarı 2010 yılında 140 bin 5 iken, 2023 yılında bu rakam 1 milyon 82 bin 523’e yükseldi. Ayrıca, 2024 yılı Ocak ayında ithal edilen büyükbaş hayvan sayısı 64 bin 217 iken, bir yılda %112 artarak 136 bin 50’ye ulaştı.

Besi Hayvanı Sayısında Düşüş!

Hayvancılıkta yüksek girdi maliyetlerinin üretimi olumsuz etkilediğine dikkat çeken Gazi Kutlu Nefes, mera alanlarının yetersizliğini ve besilik hayvan sayısının düşüklüğünü vurgulayarak “Ülkemizde her yıl 500 bin yavru buzağı kayboluyor. Buzağıları yaşatabilecek politikalar geliştirilebilirse, bu kadar ithalata ihtiyaç olmaz” dedi. Nefes ayrıca, 2000-2002 yılları arasında tarıma 40.3 milyon dolar destek sağlanırken, 2023-2024 yıllarında bu desteğin 10.8 milyon dolara düştüğünü belirtti.

Tavuk Eti Fiyatları da Yükseldi!

Kırmızı et fiyatlarındaki artış nedeniyle vatandaşlar beyaz ete yönelmeye başladı, ancak tavuk eti fiyatları da durulmadı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin verilerine göre, Şubat ayında 100 liraya satılan beyaz etin kilogram fiyatı Mart ayında %5.3 artarak 106 liraya yükseldi. Mart 2024’te ise tavuk eti kilogram fiyatında %20’lik bir artış gerçekleşti.

Related Posts

Trump’ın Brezilya tarifesi kahveye hasret bırakacak

ABD Başkanı Donald Trump, tüm dünyayı tehdit ettiği ek gümrük vergisi tarifesini bu sefer de Brezilya için kullandı.

Küresel sistemde dolarsızlaşma hız kazanıyor

ABD’nin ticaret ve gümrük politikaları, doların küresel rezerv para konumunu zayıflatırken, dolarsızlaşma ivme kazanıyor ve küresel döviz sistemine ilişkin yeni bir düzen arayışı belirgin hale geliyor.

Mavi Vatan’a Türk imzası: 200 asker, 2 helikopter ve 41 bin beygir güçle yola çıkıyor

Adını, kahramanlık destanlarının yazıldığı Çanakkale topraklarından alan TCG Gelibolu (F-493), teknik kapasitesi, yerli savunma sistemleriyle güçlendirilmiş altyapısı ve 200 kişilik mürettebatıyla Türk donanmasının en güçlü unsurlarından biri olarak …

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

Yurt dışından alışverişte yeni dönem! Artık her ürünün bir muhatabı olacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ticarette yapay zeka destekli denetim sistemine geçileceğini ve Türkiye’ye satış yapan yabancı sitelere yerli temsilci zorunluluğu getirildiğini açıkladı.

Türkler parasını nasıl saklıyor? Hollandalı dev banka tek tek analiz etti

ING Türkiye’nin 2025 1. çeyrek Tasarruf Eğilimleri Araştırması’na göre, her iki kişiden biri tasarruf yapıyor. Yastık altı birikim yine ilk sırada; gençlerde düşüş, uzun vadede getiri beklentisi yükselişte