Eczacılar 14 Mayıs’ı sorunlarla karşılıyor; ilaç yok, mezun çok







Eczacılık Günü ve İstihdam Sorunları

Eczacılık Günü ve İlaç Temin Sorunları

14 Mayıs Eczacılık Günü, ilaç temininde yaşanan sıkıntılar ve istihdam sorunlarıyla gündeme geldi. Eczacılar, birçok hayati ilacın piyasada bulunamadığını belirtirken, eczacılık fakültesi sayısındaki artışın işsizliği artırdığına dikkat çekiyor.

Döviz kurundaki artış, sabit kurla belirlenen ilaç fiyatları, ham madde temininde dışa bağımlılık ve ilaç fiyat kararnamesi uygulamaları, ilaç tedarikinde yaşanan sorunlar arasında gösteriliyor.

10 bine yakın işsiz eczacı

1997 yılına kadar 7 olan eczacılık fakültesi sayısı günümüzde 60’ın üzerine çıktı. Bu fakültelerin 17’si tam akreditasyonlu olarak eğitim veriyor. Türk Eczacıları Birliği’ne göre Türkiye’de yaklaşık 10 bin eczacı işsiz durumda.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, kanser ilaçları, antibiyotikler, hormon ilaçları, tüp bebek tedavisinde kullanılan iğneler ve hiperaktivite ilaçlarının temininde sıkıntı yaşandığını belirtti. Saydan, Avro kurunun 43 TL’ye ulaşmasına karşın ilaç fiyatlandırmasında baz alınan kurun 21,67 TL olduğunu ifade etti. Saydan, yeni bir ilaç fiyat kararnamesi hazırlanması gerektiğini söyledi.

Eczacılık fakültelerinde yaklaşık 25 bin öğrenci eğitim görüyor. Türkiye’deki eczane sayısı yaklaşık 30 bin olarak belirtiliyor.

İthal ilaçlarda kur farkı etkisi

BirGün’ün aktardığına göre, İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, ilaç kurundaki sabitlenmiş seviyenin ithal ilaç temininde sorunlara yol açtığını ifade etti. Sayılkan, ilaç kurunun yıl içinde birkaç kez enflasyon oranında güncellenmesi gerektiğini, mevcut kurun firmalar açısından ithalatı ekonomik olmaktan çıkardığını söyledi.

Verilerle mevcut durum

Türkiye’de yaklaşık 9 bin 500 eczacı işsiz.

2017’de bin 584 olan mezun sayısı 2023’te 3 bin 162’ye yükseldi.

20 yıl önce 8 olan eczacılık fakültesi sayısı 63’e çıktı.

Bu fakültelerden yalnızca 14’ü tam akredite durumda.

Son 5 yılda sayısı en çok artan fakülteler arasında eczacılık 6. sırada yer aldı.

Devlet üniversitelerinde kontenjanlar yüzde 19, vakıf üniversitelerinde yüzde 123 oranında arttı.

Öğretim kadrosu ve laboratuvar imkânları yetersiz olan fakültelerle ilgili tartışmalar sürüyor.


Related Posts

demans

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

Her gün kefir içmek için en iyi 5 neden

Lezzetini kolayca kişiselleştirebileceğiniz kefir, düşük kalorili yapısıyla da sağlıklı beslenme planlarının vazgeçilmezi olmaya aday. İşte her gün bir bardak kefir içmeniz için bilmeniz gereken en önemli 5 neden…

Hızlı hazırlanana popüler yemekte kanser uyarısı: ‘Riski yüzde 55 artırabilir’

Hızlı bir öğle yemeği veya atıştırmalık olarak sıkça tercih edilen hazır noodle’lar, sağlığınız için ciddi bir tehdit oluşturabilir. New York’taki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nde iç hastalıkları uzmanı olan Dr. Tim Tiutan, bu popüler yiyeceğin mide kanseri riskini önemli ölçüde artırabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Hastalık, sadece 3 gece az uykudan sonra ortaya çıkıyor: Araştırmacılar alarm veriyor

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, sadece üç gece boyunca az uyumak bile ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uppsala Üniversitesi’nden araştırmacılar, uykusuzluğun kalp hastalığı riskini artıran değişiklikleri tetiklediğini ve vücuttaki inflamasyon seviyelerinin hızla arttığını ortaya koydu.

Uzmanından Parkinson için ‘bakla’ uyarısı

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil, taze baklanın içeriğindeki doğal levodopa maddesinin Parkinson hastalarında kullanılan ilaçlara benzer etkiler gösterebileceğini vurguladı. Yapılan bilimsel çalışmalar, bakla tüketiminin motor semptomları azaltabileceğini ortaya koyuyor.

Aşılanmamış her 10 çocuktan 9’u kızamık oluyor

Son yıllarda dünya genelinde kızamık vakalarının artış gösterdiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, bu durumun aşısız çocuklar için büyük risk oluşturduğunu ifade etti. Prof. Güzel, virüsün çevrede saatlerce canlı kalabildiğini belirterek, “Aşılanmamış her 10 çocuktan 9’u kızamığa yakalanıyor. Koruyuculuğu yüzde 97 olan aşı, bu hastalıktan korunmada en güçlü silahtır” dedi.