Aşılanmamış her 10 çocuktan 9’u kızamık oluyor

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel: Kızamık Virüsüne Dikkat!

Amerika ve Avrupa’da kızamık vakalarındaki artışı vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, kızamık virüsünün solunum yoluyla bulaştığını ve çevrede 2 saate kadar canlı kalabildiğini belirtiyor.

Özellikle aşısız çocuklarda bulaş riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güzel, kızamık aşısının koruyuculuğunun yüzde 97’ye ulaştığını ve bu aşının ihmal edilmemesi gerektiğini dile getiriyor.

Kızamığın yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve vücutta döküntü gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Güzel, hastalığın karakteristik olarak baş kısmından başlayıp gövdeye yayılan döküntülerle kendini gösterdiğini ifade ediyor. Ağız içinde beyaz ve gri noktaların da olabileceğine dikkat çekiyor ve bu belirtilerle karşılaşıldığında hemen doktora başvurulması gerektiğini vurguluyor.

‘Aşılanmamış Çocuklarda Bulaş Riski Çok Yüksek’

Prof. Dr. Güzel, hastalığın bulaştırıcılığının, belirtiler ortaya çıkmadan önce çocuklarda 4 gün önce başladığını belirtiyor. Döküntüler başladıktan sonraki 4 gün boyunca da bulaştırıcılığın devam ettiğine dikkat çekiyor. Bu nedenle kızamık şüphesi olan çocukların bu dönemde izole edilmesinin önemli olduğunu vurguluyor ve kızamığın tedavisinin olmadığını, en önemli koruyucu yönteminin aşı olduğunu söylüyor.

‘Ciddi Enfeksiyonlara ve Nörolojik Sorunlara Neden Olabilir’

Kızamığın sadece döküntüyle sınırlı olmadığını belirten Prof. Dr. Güzel, kızamık virüsünün akciğer enfeksiyonlarına, beyin dokusunun etkilenmesine ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açabileceğini ifade ediyor. Bu durumun başka enfeksiyonların ortaya çıkmasına neden olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, virüsün enfekte olduktan 7-10 yıl sonra bile ciddi nörolojik hastalıklara yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Related Posts

demans

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

Her gün kefir içmek için en iyi 5 neden

Lezzetini kolayca kişiselleştirebileceğiniz kefir, düşük kalorili yapısıyla da sağlıklı beslenme planlarının vazgeçilmezi olmaya aday. İşte her gün bir bardak kefir içmeniz için bilmeniz gereken en önemli 5 neden…

Hızlı hazırlanana popüler yemekte kanser uyarısı: ‘Riski yüzde 55 artırabilir’

Hızlı bir öğle yemeği veya atıştırmalık olarak sıkça tercih edilen hazır noodle’lar, sağlığınız için ciddi bir tehdit oluşturabilir. New York’taki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nde iç hastalıkları uzmanı olan Dr. Tim Tiutan, bu popüler yiyeceğin mide kanseri riskini önemli ölçüde artırabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Hastalık, sadece 3 gece az uykudan sonra ortaya çıkıyor: Araştırmacılar alarm veriyor

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, sadece üç gece boyunca az uyumak bile ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uppsala Üniversitesi’nden araştırmacılar, uykusuzluğun kalp hastalığı riskini artıran değişiklikleri tetiklediğini ve vücuttaki inflamasyon seviyelerinin hızla arttığını ortaya koydu.

Uzmanından Parkinson için ‘bakla’ uyarısı

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil, taze baklanın içeriğindeki doğal levodopa maddesinin Parkinson hastalarında kullanılan ilaçlara benzer etkiler gösterebileceğini vurguladı. Yapılan bilimsel çalışmalar, bakla tüketiminin motor semptomları azaltabileceğini ortaya koyuyor.

Eczacılar 14 Mayıs’ı sorunlarla karşılıyor; ilaç yok, mezun çok

Eczacılar 14 Mayıs’ı sorunlarla karşılıyor; ilaç yok, mezun çok