Raylı sistemlere 500 milyon liralık destek!

“`html

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu’dan Demiryolu Sektörüne Vurgu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul’da düzenlenen Eurasia Rail 2025, 11. Uluslararası Avrasya Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı’nın kapanış etkinliğinde önemli açıklamalarda bulundu. Üç gün süren fuarda demiryolu sektörünün önde gelen temsilcilerine hitap eden Uraloğlu, “Demiryolu, yalnızca bir ulaşım aracı değil; ekonomik gelişim, çevre dostu yaklaşımlar ve global etkileşim için kritik bir platformdur.” diye belirtti.

Demiryolu Altyapısına Yatırım: 64 Milyar Dolar

Uraloğlu, dünya genelinde demiryolu sistemlerinin çevre dostu, güvenilir ve ekonomik ulaşım çözümleri sunduğunu, şehirleri ve ülkeleri birbirine bağladığını dile getirdi. Ayrıca, demiryolu ağının küresel ticaretteki rolüne değinen Uraloğlu, bu alandaki yatırımların ticaret akışını hızlandırdığını vurguladı.

Uraloğlu, Asya ve Avrupa arasında önemli bir bağlantı kuran Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi çerçevesindeki Çin-Avrupa Demiryolu Ekspres Trenlerinin etkisini örnek verdi. “Trans-Sibirya Demiryolu, Asya-Pasifik bölgesinden Avrupa’ya yük taşımacılığında önemli bir hat oluşturuyor.” diyerek, Etiyopya-Cibuti Demiryolu projesini de anarak, bu hatların ticareti nasıl dönüştürdüğünü aktardı. Uraloğlu, Türkiye’nin stratejik konumuyla birlikte son 23 yılda demiryollarına 64 milyar dolarlık bir yatırım yapıldığını açıkladı.

2002 yılında 11 bin kilometre olan demiryolu ağına, 2 bin 251 kilometresi yüksek hızlı tren hattı olarak, toplamda yaklaşık 3 bin kilometre yeni hat eklendi. Uraloğlu, demiryolu uzunluğunun 14 bin kilometreye ulaştığını belirtti.

Türkiye, Demir İpek Yolu’nun Merkezi

Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde gerçekleştirilen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve Marmaray projelerinin Türkiye’yi Demir İpek Yolu’nun kalbi haline getirdiğini ifade etti. “Her bir demiryolu bağlantısı, milletimizin refahı, ekonomimizin gücü ve çevrenin sürdürülebilirliği için önemli bir adım olmuştur.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin stratejik bir konumda olduğunu vurgulayan Uraloğlu, Asya ile Avrupa arasında köprü görevi gördüğünü ve uluslararası ticaretin merkezi haline geldiğini ifade etti. “1,5 milyar insanın yaşadığı bölgenin ortasında yer alıyoruz.” diyerek, Türkiye’nin bu avantajlarını artırmaya yönelik projelerin hayata geçirileceğini açıkladı.

“Eurasia Rail 2025, Küresel Vizyonun Bir Yansıması”

Bakan Uraloğlu, Çin ve Hindistan’ın yüklerini Basra Körfezi üzerinden Avrupa’ya taşımak için Kalkınma Yolu Projesi’nin önemine değinerek, Faw Limanı’nın, Türkiye sınırına bağlanacak demiryolu ve otoyollarıyla bölgesel ticarette dönüm noktası olacağını söyledi. “Bizim hedefimiz, sadece mevcut demiryolu ağını geliştirmek değil, aynı zamanda bu alandaki teknolojileri yerli imkanlarla üretmektir.” diyerek, Eurasia Rail 2025’in bu vizyonun bir parçası olduğunu ifade etti.

“Demiryolu Sektörü İçin 500 Milyon Liralık Destek”

Uraloğlu, demiryolu sektörüne destek vermek amacıyla bir düzenleme yapıldığını ve önümüzdeki ay 500 milyon liralık bir destek programı açıklanacağını duyurdu. “Fuar süresince, çeşitli projeler için imzaların atıldığını biliyoruz. Bu, sektördeki istihdamı ve yerli üretimi artırmayı hedefliyor.” dedi.

“`

Related Posts

Arapgir mor reyhanı bölge çiftçisine gelir kaynağı oluyor

Arapgir’de her yıl haziran ayında belediye ve çiftçiler tarafından 500 dekar alanda reyhan ekimi gerçekleştiriliyor. Sezonda 4 kez hasat edilen reyhanda, bu yıl yaş olarak 2 bin 500, kuru olarak ise yaklaşık 100 ton rekolte bekleniyor. İlçede …

Ümit Özdağ: Emekçiye hak ettiği zam değil, sabır dayatılıyor

Özdağ, “Toplu sözleşme masası elbette bir pazarlık yeridir, ancak bu pazarlık hakkaniyete değil, oyalamaya dönüşmüşse; orası artık adaletin sorgulandığı bir yerdir.” düşüncesini dile getirdi.

Gayrimenkul sertifikası ile ev almak nasıl mümkün olacak? Merak edilen soruların yanıtları ortaya çıktı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) AŞ işbirliğiyle hayata geçirilen ve İstanbul’da tanıtımı yapılan “Gayrimenkul Sertifikası”na ilişkin merak …

En yüksek mevduat faizi veren bankalar belli oldu

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 43’e çekti. Kararın ardından mevduat faizlerinde düşüş yaşandı. En yüksek oran yüzde 49 ile sınırlı kalırken, 1 milyon liranın getirisi 32 günde 35 bin 441 TL’ye indi.

Merkez Bankası faiz kararını sabit tuttu

Frankfurt merkezli Avrupa Merkez Bankası (ECB), para politikasını etkileyen ana faiz oranı olan mevduat faizini Perşembe günü yüzde 2’de tuttu ve bu da iki yılı aşkın bir süredir en düşük seviye. ECB’nin önceki toplantısında banka, Haziran 2024’ten …

Dev bankadan gümrük vergisi açıklaması: ABD’nin tarifeleri Türkiye’yi vurabilir!

Goldman Sachs, ABD’nin yeni gümrük vergilerinin ekonomik büyüme ve enflasyon üzerinde risk oluşturduğunu açıkladı. Uzmanlar, artan tarifelerin fiyatlar ve piyasa dinamikleri üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor. Önümüzdeki dönemde ekonomik dalgalanmalar bekleniyor.