Araştırma: 10 kişiden 7’sine göre ekonomi kötüye gidiyor

Türkiye Ekonomisi Hakkında Karamsarlık Artıyor

İstanbul Ekonomi Araştırma’nın Mayıs ayı raporuna göre, Türkiye’de ekonomiye dair kötümserlik artıyor ve katılımcıların çoğunluğu ekonomiyi “kötü” olarak değerlendiriyor. Katılımcıların %71’i, Mayıs ayında ekonomik durumun kötü olduğunu belirtiyor.

İstanbul Ekonomi Araştırma ve Danışmanlık tarafından hazırlanan Türkiye Raporu Mayıs verilerine göre, iyi olduğunu düşünenler azalırken kötü olduğunu düşünenlerin sayısında artış yaşanıyor.

Geçen aya göre ekonomiye yönelik olumsuz değerlendirmelerde 2 puanlık artış görülürken, katılımcıların %71’i ekonominin “çok kötü/kötü” olduğunu düşünüyor. “Ne iyi ne kötü” diyenlerin oranı %16’da kalmışken, %13’ü ekonominin iyi/çok iyi olduğunu belirtiyor.

Yaş gruplarına göre ekonomi değerlendirmesine bakıldığında, 35-54 yaş aralığındaki katılımcıların olumsuz değerlendirme oranı %57 iken gençlerde bu oran %68 ve 55 yaş ve üzerindeki katılımcılarda %64 olarak görülüyor.

Eğitim seviyelerine göre ekonomi değerlendirmesine bakıldığında, ilköğretim ve altı eğitim seviyesindeki katılımcıların olumsuz değerlendirme oranı artış göstermiş. 2023 Mayıs’ında bu oran %54 iken, 2023 Mayıs’ında %69’a yükselmiş. Geçen aya göre ilköğretim ve altı ile yükseköğretim seviyelerinde olumsuz değerlendirmeler artarken lise seviyesinde düşüş yaşanmış.

Beklentiler Nasıl? 

Katılımcıların yarısından fazlası ekonominin geleceği konusunda karamsar. Ekonominin 1 yıl sonra daha kötü veya çok daha kötü olacağını düşünenlerin oranı %53’e yükselmiş. %26’sı ekonomik durumun değişmeyeceğini, %21’i ise iyileşme yaşanacağını öngörüyor.

Enflasyon beklentilerinde düşüş yaşanmış. Katılımcılar, gelecek yıl enflasyonun %61 seviyelerinde olacağını tahmin ediyor.

“Geçinebiliyor musunuz?” Sorusuna Yanıtlar Nasıl? 

Katılımcıların çoğunluğu gelirlerinin giderlerini karşılamadığını belirtirken, kadın katılımcılar bu durumu daha fazla dile getiriyor. 25-34 yaş grubu dışındaki tüm yaş gruplarında katılımcıların yarısından fazlası gelirlerinin giderlerini karşılamadığını ifade ediyor. En yüksek oran %54 ile 45-54 yaş aralığındakilerde görülüyor.

“Gelirim giderlerimi karşılamadı” yanıtının en yüksek olduğu grup işsizler %66 ile başı çekerken, yevmiyeli çalışanlar %64 ile onları takip ediyor. Her 3 emekliden ve çalışmayıp iş aramayan devlet memurundan 1’i geçtiğimiz ay gelirlerinin giderlerini karşıladığını belirtirken, en yüksek oran %17 ile devlet memurlarında görülüyor.

Related Posts

Siirt Peynirine Yoğun İlgi

Siirt’te peynir üretimi ve talebi artıyor, metropollere yoğun siparişler veriliyor.

Dolar ve eurosu olan sevinecek

Döviz kuru dalgalı bir seyirde ilerlerken haftayı yüksek kapattı. Euro da dolar da arttı. Dolar TL karşısında istikrarlı bir rotada ilerlerken, euroda daha dalgalı bir seyir hakim oldu. 47 TL ile rekor kırın euro bu hafta boyunca ara ara 47 TL’nin …

Yeşil Fırsatlar Hibe Desteği Tanıtıldı

Gaziantep’te yeşil dönüşüm için kadın ve gençlere hibe desteği tanıtıldı; 35 Milyon TL bütçe ayrıldı.

Trump’ın Brezilya tarifesi kahveye hasret bırakacak

ABD Başkanı Donald Trump, tüm dünyayı tehdit ettiği ek gümrük vergisi tarifesini bu sefer de Brezilya için kullandı.

Küresel sistemde dolarsızlaşma hız kazanıyor

ABD’nin ticaret ve gümrük politikaları, doların küresel rezerv para konumunu zayıflatırken, dolarsızlaşma ivme kazanıyor ve küresel döviz sistemine ilişkin yeni bir düzen arayışı belirgin hale geliyor.

Mavi Vatan’a Türk imzası: 200 asker, 2 helikopter ve 41 bin beygir güçle yola çıkıyor

Adını, kahramanlık destanlarının yazıldığı Çanakkale topraklarından alan TCG Gelibolu (F-493), teknik kapasitesi, yerli savunma sistemleriyle güçlendirilmiş altyapısı ve 200 kişilik mürettebatıyla Türk donanmasının en güçlü unsurlarından biri olarak …